Νάξος

  • Χώεα Νάξου, Πορτάρα
  • Νάνος, Θεολογάκι στη Χώρα Νάξου
  • Χωριά της Νάξου, Κόρωνος
  • Κούρως των Μελάνων, Νάξος

Η Νάξος ειναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές και προσφέρει νυχτερινή ζωή, πολλά και αξιόλογα εστιατόρια, μπαρ, υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά και πολλούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους.

Η φυσική της ομορφιά με τον αρμονικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας καθώς και η πληθώρα αξιοθεατων πρεσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που επιστρέφουν στο νησί κάθε χρόνο.

40 χιλιόμετρα παραλιών, 40 χωριά, εκκλησίες, ιστορικά μνημεία, εκπληκτική εναλλαγή τοπίου, μοναδικές διαδρομές, εύφορες κοιλάδες, καθιστούν τη Νάξο έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμού.

Η Νάξος είναι πολύ παραπάνω από ήλιο και θάλασσα. Προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες της, πολλές δυνατότητες για δραστηριότητες. Wind surfing, kite surfing, πεζοπορία σε μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια, ποδηλασία, φωτογραφικές περιηγήσεις, αποδράσεις με ιστιοφόρα, ιππασία, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες.

Η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, έχει όλα τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα στοιχεία καθώς και πολλά μνημεία διαφόρων χρονολογικών περιόδων. Η καρδιά της πόλης χτυπά στην Παλιά Χώρα, την καστροπολιτεία με τα καλντερίμια και το Ενετικό Κάστρο. Τα σπίτια με τα βενετσιάνικα οικόσημα να κοσμούν ακόμη και σήμερα τις εισόδους τους, τα στενά δρομάκια με τα στεγάδια, οι καθολικές εκκλησίες και οι οχυρώσεις δημιουργούν ένα μοναδικό ταίριασμα κυκλαδίτικης και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο με πλούσια ευρήματα από τους Νεότερους Νεολιθικούς μέχρι τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους, ενώ την παράσταση κλέβει η εξαιρετική συλλογή των κυκλαδικών ειδωλίων. Στο νησάκι των Παλατιών βρίσκεται το διασημότερο αξιοθέατο του νησιού, η Πορτάρα, η μαρμάρινη πύλη ενός ημιτελούς ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Στο νησάκι αυτό ο θρύλος λέει ότι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη.

Σημεία αναφοράς κατά την περιδιάβαση στο νησί τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά της Νάξου: η υπέροχη Απείρανθος, απείραχτη μέσα στο χρόνο, με πετρόκτιστα σπίτια, όμορφες πλατείες και στενά σοκάκια, στρωμένα με μάρμαρο, και μακρά πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση (πέντε μουσεία!) και σε απόσταση αναπνοής η Παναγία Δροσιανή (του 7ου αι.) από τις πιο όμορφες εκκλησιές στην Ελλάδα. Το Φιλώτι, γραφικότατο ορεινό χωριό χτισμένο στην πλαγιά του όρους Ζα, σε υψόμετρο 400 μ. με κυβόσχημα σπιτάκια και στενά πλακόστρωτα σοκάκια, τριγυρισμένα από πυκνή βλάστηση. Πολύ κοντά βρίσκεται η Παναγία Πρωτόθρονη (9ος -10ος αι.), η μεγαλύτερη βυζαντινή εκκλησία της Νάξου, με εξαιρετικές τοιχογραφίες. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Σαγκρί που έχει βενετσιάνικους πύργους και παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Ο κάμπος του Κάτω Σαγκρίου αποκαλείται και Μικρός Μυστράς λόγω του μεγάλου αριθμού των βυζαντινών ναών, με σημαντικότερο τον Άγιο Μάμα (9ος αι.). Σε μικρή απόσταση από το Σαγκρί βρίσκεται το ιερό της Δήμητρας (στο ύψωμα Γύρουλα), εξολοκλήρου κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, του 6ου αι. π.Χ.